15. srpen – Slavnost NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

15.08.2018 08:15

Maria bojuje po našem boku

Maria jako znamení 
naděje a útěchy

     Když Panna Maria dokončila svůj pozemský život, byla s tělem i duší vzata
do nebeské slávy, a vyvýšena Bohem jako královna všeho tvorstva. Matka Ježíšova je obrazem i počátkem církve, která se dovrší v budoucím věku. Zároveň i zde na zemi září před putujícím Božím lidem jako znamení jisté naděje a útěchy, dokud nepřijde den Páně (LG 59, 68).

V nebi s Pánem,
na zemi s námi ve zkouškách

Biblická kniha Zjevení hovoří o zápasu mezi ženou a drakem. Žena, která představuje církev, je z jedné strany oslavená a vítězná, z druhé strany dosud prožívá porodní bolesti.

Taková je ve skutečnosti také církev – jestliže v nebi je již spojena se slávou svého Pána, v dějinách trvale prožívá zkoušky a čelí výzvám, které s sebou nese konflikt Boha s ďáblem, stále přítomným nepřítelem. V tomto zápasu, kterým procházejí Ježíšovi učedníci – tedy my všichni – nás Maria neopouští. Matka Kristova a Matka církve je vždy s námi a neustále s námi kráčí. Také Maria
v jistém smyslu sdílí tento dvojí stav. Sama pochopitelně jednou provždy vstoupila do nebeské slávy; neznamená to však, že by se vzdálila a oddělila se od nás. Naopak, Maria nás doprovází, bojuje po našem boku, podporuje křesťany v zápasu proti silám zla.

Modlitba s Pannou Marií, zejména modlitba růžence, má také tuto “bojovnou” dimenzi. Znamená to, že je to modlitba, která nás podporuje v bitvě proti zlému duchu a jeho pomahačům.

Zpracováno podle promluvy papeže Františka 15.8.2013 

Zdroj: web České sekce Radio Vaticana
Redakčně upraveno

 

 

Zpět

Kontakt

Římskokatolická farnost sv. Petra a Pavla, apoštolů
Hradní 19
Nový Hrádek
549 22

+420 731 598 858