I. HRÁDOUSKÝ POCHOD PRO ŽIVOT

29.05.2016 21:03

Národní pochod pro život je již dobře znám. Jsou i diecézní. Na ně jsme u nás, na Novém Hrádku u Nového Města nad Metují, navázali v rozměru ještě menším. Uspořádali jsme „si“ farní pochod – přesněji pouť - pro život.
Jsme farnost malá, ale živá, a tak termínů v kalendáři není nazbyt:
na jaře jsme zde již otevírali sezónu pro motorkáře, málem 900 lidí šlo po trase 34. ročníku Hrádouské vařečky. I teď, o den dříve, v sobotu 21. května, byla v blízké mariánské Rokoli pouť schönstattských rodin.
Za osvědčené podpory patrona naší farnosti svatého Petra (všechny akce se těšily jak pěkné účasti, tak i přívětivému počasí) spojili jsme nejen příjemné s užitečným, ale především potřebným. A spojili jsme i své skrovné síly, aby nás bylo vidět a slyšet. Podařilo se.

Neboj se malé stádce!, říká Pán Ježíš. A ujišťuje nás, že je stále s námi, v dobách a situacích dobrých i zlých. Nám se nabídla souvislost ještě další: v polích za obcí stojí pod rozložitou lípou již od r. 1882 kříž. Je zasvěcen sv. Isidorovi a právě k němu se váže místní legenda. Zdejší chalupník pan Roubal tu oral své pole. Blížil se večer a on – již unaven – ulehl pod košatou korunou, aby si odpočinul. Zdál se mu přitom sen, že anděl s jeho spřežením oře místo něho. Když procitl, bylo pole opravdu zorané. Vděčně postavil spolu s chotí ke cti světce kříž, který tu stojí dodnes. Je nově opravený péčí Úřadu městyse Nový hrádek.  Scházelo tedy poslední – znovu jej požehnat.

V krásném – u nás ale jako obvykle větrném – nedělním odpoledni  vydali jsme se od mariánského sloupu na náměstí na svoji pouť -  malou, ale naši. Polní cestou ubírali se farníci opravdu všech věkových kategorií. Nejstarším dobře přes 80, nejmladšímu Lukášovi – ještě v kočárku - je teprve rok.

Po požehnání kříže jsme společně poděkovali za narozený a prosili
za nenarozený život. V promluvě jsem zmínil i symboliku místa a její souvislost s životem jako takovým…

EVANGELIUM:  Marek 10, 13-16

„Matky přinášely k Ježíšovi děti, aby jim požehnal. Ale učedníci jim to zakazovali. Když to Ježíš viděl, rozmrzelo ho to a řekl jim: „Nechte děti přicházet ke mně, nebraňte jim, neboť takovým patří Boží království. Amen, pravím vám: Kdo nepřijme Boží království jako dítě, vůbec do něho nevejde.“ Bral je do náručí, kladl na ně ruce
a žehnal jim.“

Drazí,
toto evangelium se četlo při mši svaté včera, v sobotu. Ale mně přišlo velmi vhodné i pro dnešek, pro naši dnešní pouť. Vyšli jsme společně, abychom i u nás naplno řekli ano novému životu. Nacházím i pěknou a nenásilnou symboliku zde, kde se říká „u sv. Isidora“.
Právě jsme požehnali nově opravený kříž, který tu stojí už dlouhá léta a je – možno říci – pamětníkem. Ne sice oné události, kterou zde zažil sedlák Roubal, ale byl tichým svědkem mnoha malých poutí, kterými se ubírali zdejší lidé za svými cíli – za svými blízkými, za prací – a jistě
i řady dostaveníček zamilovaných. Ale mlčí, stále mlčí. A jen jakoby dohlížel, jen střežil zdejší kout a jeho lid.
Zmínil jsem symboliku: je mezi tímto místem a dnešní naší poutí…
Pluh zorá zemdlenou, unavenou půdu, aby mohla rodit a dát lidem příští rok novou, požehnanou úrodu. A právě tak by to mělo vždycky být i u lidí. Děti jsou tím novým životem – úrodou - a jistým příslibem do budoucna; a vlastně také jedinou nadějí. Děti - jedině děti - jsou těmi, kdo už v útlém věku mohou kypřit půdu naší společnosti, která je již tak dlouho ubitá tolika zklamáními, zradami, potraty a nezdary; po roce 1989 dorostla další generace, která má být generací rodičů. Půda naší společnosti je však stále více zpustlá a neplodná. Ale děti ji mohou oživit nejen silně a výrazně, ale také krásně! Tím, že – jsou-li vedeny k víře v Pána Ježíše – pomáhají znovu nalézt pro život rozměr radostný a hlavně duchovní, dlouho již opomíjený, podceňovaný
a často i zatracovaný tolika dospělými. A Ježíš přece říká: Nebudete-li jako děti…

Pohodový – asi hodinový – pochod „za humna“ společně prožilo 18 dětí a 31 dospělých, převážně rodin a příbuzných.

„Malá, ale naše“ skončila. V modlitbách za život však budeme stále pokračovat.

 

                                                                            P. Jindřich Tluka           

... několik obrázků z této pouti je v naš fotogalerii, zde...                          

Zpět

Kontakt

Římskokatolická farnost sv. Petra a Pavla, apoštolů
Hradní 19
Nový Hrádek
549 22

+420 731 598 858