PROMLUVA K ŽEHNÁNÍ KŘÍŽKU NA ROUBALOVĚ KOPCI

01.10.2015 18:02

Vážené dámy, vážení pánové,

sešli jsme se dnes při příležitosti slavnostního požehnání obnoveného křížku Václava Roubala. Je velmi pravděpodobné, že právě podle tohoto Václava Roubala bylo toto místo  - Roubalův kopec – kdysi pojmenováno.

Než pan farář Jindřích Tluka vykoná samotný obřad požehnání, dovolte mi pár slov na vysvětlení, jak vlastně došlo k obnovení tohoto křížku.

Před dvěma lety, na sklonku léta 2013, našli manželé Petra a Václav Vaculíkovi                  u sjezdovky na Roubalově kopci v hromadě kamení zarostlé trávou a kopřivami části pomníku. Po podrobnějším prozkoumání zjistili, že se jedná o pomník Václava Roubala.

Naštěstí pro nás i pro další generace se manželé Vaculíkovi rozhodli tento pomník zachránit. Za ochotné pomoci pana Radima Štěpána byly všechny nalezené části pomníku převezeny a usazeny na pozemek městyse.

Zastupitelstvo městyse Nový Hrádek následně rozhodlo, že nechá pomník zrestaurovat. Na konci června letošního roku byl na náklady rodiny Vaculíkovy vybetonován základ pro usazení pomníku. Práce prováděl pan Václav Vaculík za vydatné pomoci pracovníků městyse pana Škody z Mezilesí a pana Kuczeka z Nového Hrádku.

Kříž, který je na pomníku nainstalován, není původní, protože ten původní se nalézt nepodařilo. Tento kříž je darem bývalého faráře v Novém Hrádku P. Jana Jozefa Czarneho.

Rovněž hlava Krista, která je do kříže zasazena, není původní, ale pochází ze zrušeného hrobu na místním hřbitově.

Do současné podoby pomník sponzorsky zrekonstruoval kameník pan Miroslav Kubala z Opočna. Myslím, že se shodneme, že veškeré práce byly provedeny ve vysoké kvalitě. Panu Kubalovi se podařilo nejen velmi dobře skloubit různé části, které spolu dříve vůbec nesouvisely, ale také umělecky opravit a doplnit feliéf Sv. Václava.

Nikoho z těch, kteří tento pomník kdysi vybudovali, ani z těch, kteří se ho naopak pokusili zničit, aby byl navždy zapomenut, nikoho z nich určitě nenapadlo, že se jednou stane důkazem, že pokud se sejdou lidé, kteří mají dobrý úmysl, dá se udělat  takřka nemožné.

Závěrem mi proto dovolte, abych z tohoto místa jménem zastupitelstva městyse Nový Hrádek poděkoval všem, kteří se rekonstrukci tohoto pomínku podíleli. Především chci poděkovat manželům Petře a Václavu Vaculíkovým, bez nichž by byl pomník navždy ztracen, panu Miroslavu Kubalovi za zcela zdarma provedenou opravu pomníku a v neposlední řadě patří poděkování i starostovi městyse panu Zdeňku Drašnarovi, který veškeré práce koordinoval.

A nyní již předávám slovo panu faráři a prosím jej, aby obnovený pomník požehnal.

 

Tato řeč byla pronesena dne 28.9.2015 místostarostou městyse Nový Hrádek panem Ing. Pavlem Sobotkou.

U této příležitosti pořídila paní Ludmila Ježková i několik snímků, zde.....

 

Zpět

Kontakt

Římskokatolická farnost sv. Petra a Pavla, apoštolů
Hradní 19
Nový Hrádek
549 22

+420 731 598 858