28. září – Slavnost svatého Václava

29.09.2019 11:44

Svatý Václav

 

      Podle staré tradicie narodil kolem roku 907 ve Stochově u Libušína jako nejstarší syn vévody Vratislava. O jeho křesťanskou výchovu se starala především jeho babička svatá Ludmila, jejíž památku jsme si připomněli 16. září. Naučil se slovanskému písmu, na Budči si osvojil i znalost latiny.
    Legendy zdůrazňují jeho lásku k eucharistii a k chudým. Když se v roce 925 ujal vlády, snažil se o kulturní i náboženské povznesení země. Jeho křesťanský způsob vlády ale také spravedlivá přísnost k neukázněné, většinou ještě pohanské šlechtě, i to, že přijal lenní závislost na Jindřichu I., vyvolaly opozici v čele s jeho bratrem Boleslavem, na jehož popud byl 28. IX. 929 (pravděpodobněji ale r. 935) ve Staré Boleslavi zabit. Po třech letech bylo jeho  tělo přeneseno do rotundy sv. Víta, kterou on sám založil jako třetí kostel na Pražském hradě. Jeho nejstarší životopis byl napsán staroslověnsky hlaholským písmem brzy po jeho smrti.
    První kostel mu byl zasvěcen v Proseku u Prahy už roku 972. Na počátku 14. století mu byl zasvěcen jeden z oltářů v bazilice sv. Petra ve Vatikáně a od roku 1670 je jeho svátek uváděn v celocírkevním kalendáři.

Svatý Václav, mučedník, je uctíván jako hlavní patron českého národa.

Oslavný chorál Svatý Václave je jednou z nejstarších českých duchovních písní. Její vznik je datován do 12. – 13. století.  

    (Dle breviáře  PJT

 

 

Zpět

Kontakt

Římskokatolická farnost sv. Petra a Pavla, apoštolů
Hradní 19
Nový Hrádek
549 22

+420 731 598 858