Datum a obsah Vánoc

23.12.2017 16:03

Co vlastně křesťané o Vánocích slaví…                                            Aleš Opatrný

 

"Říká se, že Vánoce jsou původně pohanské svátky a církev si je jenom přivlastnila. Co je na tom pravdy?"

Toto tvrzení je opravdu dost časté, vyskytovalo se také ve většině ateistických příruček.
Důvod je celkem pochopitelný. Tomu, kdo nežije v křesťanské víře, téměř nebo zcela uniká, co vlastně křesťané o Vánocích slaví.

Stromeček, dávání dárků o určitém datu, případně speciální jídlo (u nás smažený kapr) jsou prvky, které najdeme i v pohanství. Jenže křesťan o Vánocích neslaví nic z toho
(i když si stromeček ozdobí, dárky rozdá a kapra usmaží, případně se podívá, zda mu rozkvetla barborka), ale slaví dar narození Ježíše, pravého člověka a pravého Syna Božího, slaví tajemství vtělení. A to nemůže slavit ani pohan, ani třeba Svědek Jehovův, protože takto Ježíše Krista jedni ani druzí nechápou a nevyznávají.

Jak je určeno datum, kdy se vánoce slaví?

Jinou věcí je datum, kdy se vánoce slaví. Ač je Ježíš historickou postavou, přesné datum jeho narození nemůžeme zjistit.
Nicméně Ježíšovo narození, čili příchod Božího Syna na svět, se začalo slavit poměrně brzy, v prvé čtvrtině 4. století; o tom máme bezpečné zprávy. Na křesťanském východě se začalo s oslavou 6. ledna. To bylo datum jednoho pohanského svátku v Alexandrii: "Narození Božského eonu". Na křesťanském západě (v Římě) se slavilo 25. prosince -
a to bylo zase datum starého pohanského svátku "Narození věčného slunce".

Západ i Východ se o tato data slavení navzájem "obohatil", v západní (latinské) církvi se pak obsahem svátku 25. prosince stalo výrazně slavení Ježíšova vtělení a 6. ledna jeho zjevení se lidem (Epifanie). Později po řadu století překryla tento obsah svátku spíš úcta ke svatým třem králům (počet tří byl však odvozen od tří královských darů, kteří mágové Ježíšovi přinesli).
(Více se o datování Ježíšova narození dočtete v článku Jiřího Grygara: "Astronomie a data biblických událostí")




Shrnuto: obsah Vánoc je křesťanský, datum bylo zřejmě zvoleno jako "překrytí" pohanského svátku. Vánoční zvyky mají původ pohanský i křesťanský a pro pochopení křesťanského obsahu Vánoc nemají vcelku význam. Smyl Vánoc je jasně a určitě vyjádřen v evangeliích (čtyřech knihách Nového zákona) a v liturgii (církevní obřady).

                                                                                         (převzato/upraveno z www.vira.cz)                                          

 

Zpět

Kontakt

Římskokatolická farnost sv. Petra a Pavla, apoštolů
Hradní 19
Nový Hrádek
549 22

+420 731 598 858