Květná neděle

25.03.2018 21:34

Květná neděle (připomínka Kristova slavného vjezdu do Jeruzaléma). Šestá neděle postní má v misále název: "KVĚTNÁ NEDĚLE O UTRPENÍ PÁNĚ". Tímto názvem je naznačen hlavní motiv začátku Svatého týdne, daný dvěma částmi, které dohromady tvoří jedno velikonoční tajemství: vítězství, a oslava Páně (symbol palmových ratolestí) i utrpení a smrt (četba pašijí). Obě témata jsou nerozlučně propojena v tom, co tento den charakterizuje: v památce Kristova slavného vjezdu do Jeruzaléma a v eucharistické slavnosti. Vyjadřuje se zde to, co je základem křesťanského života: Pán nikdy není jen trpící nebo jen oslavený. Je trpící, ukřižovaný, ale zároveň ten, který vstal z mrtvých.

 

Květná neděle

z knihy 365 dní s Benediktem XVI. , vydal(o): Karmelitánské nakladatelství

V minulosti existovalo období, a není dosud zcela překonáno, v němž bylo křesťanství odmítáno právě kvůli kříži. Kříž mluví o oběti, říkalo se, kříž je znakem popření života. My však chceme opak: celý život, bez omezování a bez odříkání.


Chceme žít, nic než žít. Nenecháme se omezovat příkazy a zákazy. Chceme bohatství a plnost života – jak lidé říkali a jak říkají dodnes. To všechno zní přesvědčivě a svůdně, je to ale řeč hada, který nás pokouší: „Nenechte se zastrašit. Klidně jezte ze všech stromů zahrady!“ Květná neděle nám však říká, že právě kříž je velkým „ano“, že právě kříž je pravým stromem života. Život nenalezneme tím, že se ho zmocníme, ale tím, že ho budeme dávat.

                                                                             (převzato z www.vira.cz)

 

Zpět

Kontakt

Římskokatolická farnost sv. Petra a Pavla, apoštolů
Hradní 19
Nový Hrádek
549 22

+420 731 598 858