S T Ř E C H A – S I T U A C E

01.09.2016 22:39

Krytina z beternitu byla na náš kostel provedena v letech 1998-1999. Bohužel tato krytina se
na tomto objektu neosvědčila z následujících důvodů:

 

1) Objekt je ve vyšší nadmořské výšce, kde bývá vyšší výskyt sněhu a dochází k poškození
od sněhu a ledu.

 

2) Střecha kostela je členitá. Na střeše je velké množství úžlabí a nároží, ve kterých dochází
k poškození od sněhu, zvláště u řezaných šablon.

 

3) Na nárožích dochází při nepříznivých povětrnostních vlivech k zatékání, jelikož je hnána voda s větrem pod nárožní hřebenáče.  Městys Nový Hrádek patří k větrnějším oblastem.

 

4) Oprava výše poškozených šablon je velmi problematická. Při výměně dochází k poškození dalších šablon, které pod zatížením prasknou.

 

5) Oprava již nikdy není plnohodnotná. Oprava musí být provedena pomocí plechových pásků. Přibití pod horní nepoškozené šablony je již nemožné. Plechové pásky jsou sněhem ohýbány
a dochází k opětovnému vyjíždění již vyměněných šablon.

 

6) Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se pokrývači do oprav střechy nehrnou a nechtějí tyto práce provádět z důvodu praskání okolních šablon a problematické opravy. Je velký problém sehnat pokrývače, který je ochoten střechu opravit. Nyní dojíždí parta z Hradce Králové!

 

7) I přes prováděné opravy není možné opravit zcela vše. To by se musely některé části zcela přeložit.

 

Pod krytinou je nyní pojistná hydroizolace tvořená lepenkou, a tudíž nedochází kromě jednoho místa k většímu zatékání. Tato pojistná hydroizolace nemůže dlouhodobě tvořit hlavní zábranu proti zatékání.

 

            Jelikož je kostel památkově chráněný objekt, byla tato krytina prosazena ze strany Národního památkového ústavu. Z výše uvedených důvodu se však na kostele neosvědčila. Je s podivem, že i v současné době by nejraději prosadili stejný typ krytiny. Důvodem je jenom levnější řešení, které krátkodobě nevyčerpá omezené finance dotačních programů.

 

            V současné době není nezbytně nutné celou krytinu vyměnit. Je však zřejmé, že nás to v brzké době bude čekat. Výměna krytiny by byla možná pouze na etapy, jelikož se najednou nepodaří sehnat dostatek financí a to přibližně 2-3 mil. Kč. Je pravděpodobné, že se nám s pomocí vikariátního stavebního technika podaří sehnat postupně část financí.

 

            Po složitém projednání všech našich důvodů s památkáři byla shledána jako přípustná krytina z měděných šablon.

 

Nově navržené měděné šablony jsou po obvodě opatřeny drážkovým ohybem proti vodě. Krytina je lehká, bezúdržbová, nepraská, má vysokou odolnost proti extrémně nepříznivým povětrnostním vlivům a především dlouhou životnost. Drážkový ohyb zajišťuje i lepší uchycení šablon na střeše a měl by zabránit i škodám od sněhu. Nevýhodou této krytiny je vyšší cena, která je závislá od aktuální ceny na trhu v době provádění.

           

            Vzor šablon je vystaven pod kůrem k nahlédnutí. Současný stav je tamtéž na 4 fotografiích. Jen pro informaci je krytina z měděných šablon na střeše kostela sv. Vavřince
v Náchodě na náměstí.

           

            V současné době bude požádán stavební úřad o vydání ohlášení udržovacích prací
na stavbě. Následně bude možné v prosinci požádat o poskytnutí dotace na výměnu a to dle informací vikariátního stavebního technika až z 3 dotačních programů. Dle jeho optimistického názoru je možno každý rok sehnat až 700 tis. Kč. Z toho je zřejmé, že postupná výměna zabere několik let, a to ještě nemusí dotace dopadnout pokaždé. Na všechny tyto práce bude nutná spoluúčast. Vzhledem k členitosti střechy a již oplechovaným úžlabím je možno provádět práce postupně dle dostupných finančních prostředků.

 

                                                                                                 Ing. Miloš Vondřejc

Zpět

Kontakt

Římskokatolická farnost sv. Petra a Pavla, apoštolů
Hradní 19
Nový Hrádek
549 22

+420 731 598 858