Zmrtvýchvstání Páně, Pascha, Boží hod velikonoční, Velikonoční neděle…

02.04.2018 19:35

Zmrtvýchvstání Páně - též Velikonoční neděle (Pascha) nebo Boží hod velikonoční - je největší křesťanský svátek. Slaví se při něm Kristovo vzkříšení a jeho vítězství nad smrtí.

Svátek se nazývá také „Pascha“; slovo pochází z hebrejského „pesach“, slovo znamenající „přechod“. Historický základ má ve vysvobození Izraelců z Egypta (viz Exodus 12.1-13.16).
Pro apoštoly se Pascha stala symbolem přechodu Ježíše Krista ze smrti do života.


Neděli Zmrtvýchvstání předchází Velikonoční vigilie – tedy bohoslužba noci, v níž byl Ježíš vzkříšen. Oslava Velikonoc bezprostředně trvá po celý velikonoční oktáv, ale velikonoční doba jako taková končí až 50. dne, a to Letnicemi (Seslání Ducha svatého). V roce 2018 tuto slavnost oslavíme v neděli 20. května.

Svátek Zmrtvýchvstání Páně byl přijat všemi církvemi. Byly však vedeny diskuse ohledně data jeho slavení. Těmto sporům učinil konec až I. nicejský koncil r. 325, který rozhodl, že Velikonoce se mají slavit v neděli po prvním jarním úplňku.

Jestliže by na tento den připadla židovská Pascha, přenášejí se pak na následující neděli (to platí ovšem jen u východních církví).

                                                                   (převzato z velikonoce.net, upraveno)

 

Zpět

Kontakt

Římskokatolická farnost sv. Petra a Pavla, apoštolů
Hradní 19
Nový Hrádek
549 22

+420 731 598 858